Şifreli Kartlı sistemleri

Şifreli Kartlı Sistemler

Kartlı Geçiş Sistemi Nedir?

Kartlı geçiş sistemi personel takibi yapmak amacıyla sıkça tercih edilen bir personel devam kontrol sistemidir. Biyometrik sistemler sınıfında yer alan kartlı geçiş cihazları, personel takip sistemlerinin ataları olarak bilinmektedir. 

Kartlı geçiş sistemleri ne işe yarar?

Kartlı geçiş cihazları nerelerde kullanılır? Şöyle ki; kartlı geçiş kontrol cihazları genel olarak personel takibi yapmak amacıyla kullanılıyor olsalar da; bu cihazlar ile aynı zamanda yemekhane takibi, öğrenci takibi, üye takibi, personel takibi ve minibüs takibi de yapılabilmektedir. Tüm takip yazılımları ile uyumlu olarak kullanabileceğiniz kartlı geçiş kontrol cihazları, genel olarak giriş ve çıkış yapılacak alanlara yerleştirilirler. Personel takibi için göz önüne alacak olursak, kartlı geçiş cihazlarının kayıt kapasiteleri de farklılık göstermektedir. Bu cihazlara 1.000 ile 10.000 kart kaydı yapılabilmektedir. Personel sayınız her ne olursa olsun, ideal bir çözüm bulabilmeniz mümkündür. Kartlı geçiş cihazlarının ayrıca kayıt hafızaları personel sayınızdan yüksekse, kullanacağınız alanlara gelecek olan misafirler için kart tanımlamaları da yapabilirsiniz. Böylece işletmenize gelecek olan kişiler, belirlediğiniz alanlara giriş yapabilirler. Her alanda ve her sektörde güvenle tercih edebileceğiniz kartlı geçiş cihazları, bilgisayarlara cat6 ile bağlanarak IP üzerinden haberleşme gerçekleştirmektedirler. Ayrıca Tcp-Ip network bağlantısı ile sadece yerel ağlara değil, aynı zamanda uzak noktalara da giriş ve çıkış bilgileri gönderilebilmektedir. Bazı kartlı geçiş kontrolü cihazlarında dâhili olarak zil çaldırma özelliği de bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde paydos ve mola saatlerinde zil çaldırarak toplu hareketi sağlayabilirsiniz.

Kartlı geçiş sistemleri sayesinde personellerin artık giriş ve çıkışları da kontrol altına alınmış olacak. Kartlı cihazların kullanıldığı alanlardan örnek verecek olursak, bu cihazların sadece varlığı bile personellerin geliş ve gidiş saatlerinde bir disiplin sağlamıştır. Çünkü kartlı geçiş kontrol cihazları, personel takip programı ile birlikte kullanıldığı için personellerin geliş ve gidiş saatlerine göre personel takip programı ile otomatik olarak maaş kesintileri uygulanmaktadır. Maaş hak edişlerin bu geliş ve gidiş saatlerine göre otomatik olarak hesaplanıyor olması sayesinde de personeller giriş ve çıkış saatlerine daha çok dikkat etmektedirler. Kartlı geçiş kontrol cihazlarında kullanılan kartlar, proximity kart olabildiği gibi aynı zamanda mifare kart da olabilmektedir. Bu kartların üzerine istediğiniz baskıları yapabilirsiniz. Örneğin; personel takibi yapmak için kartlı geçiş sistemlerini kullanıyorsanız, kartların üzerine personel isim, personel soy isim, personelin çalıştığı departman bilgisi, barkod, firma bilgisi, firma logosu gibi baskılar yapabilirsiniz. Personeller bu kartları giriş ve çıkış yaptıkları zaman kullanabildikleri gibi aynı zamanda da yemekhanelerde kartlı geçiş sistemi kullanırlarsa, bu alanlara da kartlar ile geçiş yapabilirler. Personellerin tanıtım kartı olarak kullandıkları kartları üzerlerinde taşımaları için de kart askı ipini tercih edebilirsiniz. Kart askı ipi sayesinde personeller kartları üzerinde taşıyabilir, kart koruyucu kullanarak da kartların uzun süreler boyunca tahriş olmasını engelleyebilirsiniz.

Kartlı geçiş sistemlerinde

 Kullandığınız kartların üzerine yapacağınız baskılar, nasıl olmalıdır? Şöyle ki; kartlar üzerine yapacağınız baskılar, özellikle personel sayınız fazla ise yüksek maliyetlere sebep olmaktadır. Bu maliyetlerden kurtulmak için ne yapılmalı? Kart baskı maliyetlerinden kurtulmak için kart baskı makinesi kullanabilirsiniz. Kart baskı makinesi ile yapacağınız baskılar, kart baskı cihazı maliyetini bir sene gibi kısa bir sürede amorti ettirecektir. Üstelik yapacağınız tüm baskılarda hazır olan tasarımları tercih edebileceğiniz gibi isterseniz kendi tasarımlarınızı da kullanabilirsiniz. Sürekli olarak eskiyen, kırılan ve tahriş olan kartlar göz önüne getirildiğinde kart baskılarını sürekli yenilemekten kurtulmak için siz de kart yazıcıları güvenle kullanabilirsiniz. Üstelik kart yazıcılarla birlikte kartın sadece tek bir yüzüne değil, aynı zamanda iki yüzüne de baskı yapabilirsiniz. Çift yüzü baskı ve tek yüze baskı esnasında yapılacak olan baskıların maliyetleri de farklılık gösterebilmektedir. Kart baskı yazıcıları ile birlikte bu kartlara isterseniz renkli veya siyah-beyaz baskılar yapabilirsiniz. Yapacağınız baskılar 300 dpi’lik çözünürlükte olacağı için bu baskılar oldukça kaliteli olacaktır. Yani personel tanıtım kartı olarak kullanacağınız kartların üzerine personellerin fotoğraflarının da baskısını yapabilirsiniz.

YÜZ TANIMA SİSTEMİ

Giriş güvenliğinin önemli olduğu yerlerde kullanılan yüz tanıma sistemi son yıllarda oldukça yaygınlaşmıştır. İnsan yüzünün belli kısımlarını analiz edip yüz tanıma programına gönderen yüz tanıma cihazı ile gerekli izinler verilir. Yüz tanıma sistemini her türlü kamu ve özel kurumları, Firmalar, Fabrikalar, İş Hanları, Ofisler, Depo, Özel Bölümler, Asansörler, Siteler, Plazalar ve Otellerde uygulayabilirsiniz.

Yüz algılama nedir: Yüz algılama yüze ait karakteristik verilerin analizi, database içine kaydedilmesi ve kimlik tanımlaması sırasında gerekli karşılaştırmayı yapıp izin verilip verilmemesine karar verme işlemidir. Art Elektronik yüz tanıma sistemi ile yüzde yüze yakın doğrulukla yüz tanıma işlemi yapılmaktadır.

Yüz tanıma sistemlerinin çalışma mantığı diğer biometrik tanıma sistemleriyle bire bir aynıdır. Yüz tanıma sisteminin temelinde her insanın farklı ve benzersiz bir yaratılışa sahip olması yatmaktadır. Bunu biraz açacak olursak, tıpkı parmak izinde olduğu gibi yüz yapısında da insana özgü olan benzersiz kalıtımsal özellikler vardır. Ancak yüzdeki bu benzersiz yapının varlığı insanlarca pek bilinmez. Her insanın bir yüz yapısı vardır, yüzlerin simetrisi olarak bilinen ve alın, burun T bölgesi ve çene olmak üzere 3 ana bölgeden oluşan bu hatların matematiksel oranı insanın doğumundan ölümüne kadar her anında aynıdır. Bu hatların bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak fotoğraflanması ve alınan verinin birkaç güvenlik protokolü ile şifrelenerek yapılan eşleştirmeyle yüz tanıma işlemi yapılmış olur. Bilgisayar ortamında yapılan bu biometrik eşleştirme sonucu yüz yapısı bilgisayar içindeki veritabanındaki yüzlerle karşılaştırılır ve uyumlu yüz yapısına sahip kişinin istenilen yere istenilen şekilde erişimine izin verilir.

Tıpkı parmak izi gibi yüz yapısı da taklit edilemez. Bu yapısı nedeni ile yüz tanıma sistemi de
insan takip ve tanıma odaklı birçok otomasyon için güvenli ve güçlü bir kullanım altyapı sunar.
Kısacası artık ; *Yüzünüz kimliğinizdir.*

YÜZ TANIMA NEDİR?

Biyometrik sistemler bilişim teknolojilerinin bir parçası olup, insanların fiziksel özelliklerini ve davranış biçimlerini irdeleyip kişiyi tanıma amaçlı iipuçları çıkararak kimlik belirleme çalışmaları yapan bir bilim dalıdır. Bu sistemlerde en sık kullanılan fiziksel tanıma yöntemleri; retina tanıma, iris tanıma, parmak izi tanıma (fingerprint), el ve damar tanıma, görüntü tanıma, yüz tanıma (face recognition) sayılabilir. Burada irdeleyeceğimiz konu yüz özelliklerine bağlı insan tanıma, diğer bir deyiş ile “yüz bulma, yüz tanıma, göz tanıma, yüz tarama’’ dır.

yüz tanıma
Yüz tanıma sisteminin çalışma prensibini üç temel adımda özetlersek;
– Kişi tanılama: Bir nüfus dağarcığı içinde bir kişinin kim olduğunu anlamak.
– Kişi doğrulama: Belirli bir kimlik savıyla başvuran kişinin savının doğru olup olmadığını anlamak.
– Kişi onaylama: Kişinin önceden kayıtlı kişi olup olmadığını, kayıtlı ise bu kaydın güncellenmesini sağlamak.

Sistemin Başarı Göstergeleri: Bir terminalden oturum açmak isteyen ya da korumalı bir yerleşkeye girmeye çalışan bir kişinin o anki ölçümlerinden yola çıkılarak yeni bir şablonu oluşturulur ve bu test şablonu, şablon kütüphanesinde daha önce elde edilmiş şablonlarla karşılaştırılarak tanımaya çalışılır. Geçerli bir kişinin sistem tarafından tanınamayıp reddedilmesi oldukça olumsuz bir deneyim yaratacağından tanıma doğruluğunun yüksek olması gerekir. Öte yandan yanlış kabul olasılığı yüksekse yetkisiz kullanıcıların ve sahtekarların giriş yapması kolaylaşır. Bu bakımdan yüz tanıma sisteminin güvenilirliği, hem yanlış ret olasılığının – False Rejection Rate (FRR) düşük, hem de yanlış kabul olasılığının – False Acceptance Rate (FAR) düşük olmasını gerektirir. Bu durum Eşit Hata Oranı – Equal Error Rate (EER) diye tanimlanir.

Geçiş Kontrol Sistemleri Nelerdir?

Geçiş kontrol sistemleri bir kişiye ya da gruba, belli bir yere girişi kontrol altında tutma ve sınırlandırma imkânı verir. Geçiş kontrol sistemlerinde kontrol noktası bir kapı, turnike, asansör, otopark girişi ya da geçişin sınırlandığı ve bariyerle belirtilmiş herhangi bir yer olabilir. Geçiş kontrol sistemleri yaygın olarak binaların girişlerinde ve kapılarında kullanılır.

Geçiş kontrol sistemleri iş dünyasında gitgide daha da popüler olmaktadır. Şirketler ve çeşitli kuruluşlar hem iş yeri güvenliğini sağlamanın hem de hem çalışanlarının hem de müşterilerinin sağladığı verileri korumanın önemi üzerinde daha da durmaktadırlar.

Geçiş kontrol sistemleri basitçe şifre girerek giriş yapılmasından biyometrik okuyuculara kadar farklı sistemlerin yer aldığı bir alandır. Güvenlik girişi basit bir kapı okuyucusundan karmaşık bir network ağına kadar birçok farklı yöntemle kontrol edilebilir.

Geçiş kontrol sistemlerinden

Hangisinin tercih edileceği kişisel ya da kurumsal ihtiyaçlarla örtüşmelidir. Binanın yapısı, giriş yapacak kişi sayısı göz önünde tutularak basit bir sistem mi yoksa daha geniş bir güvenlik sistemi mi gerekiyor araştırılmalı. Sonuç olarak geçiş kontrol sistemlerinden hangisi tercih edilirse edilsin önemli olan hızlı ve kolay bir geçiş yapılabilmesidir.

Geçiş kontrol sistemleri belli başlı şu başlıklar altında toplanabilir: Zaman kontrollü geçişler, biyometrik geçiş sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri. İş dünyasında en çok tercih edilen geçiş kontrol sistemlerinin başında kartlı geçiş sistemi gelir. Yaygın olarak plastik şeritli geçiş kartlarının arkalarında siyah manyetik bir bant bulunur. Okuyucudan geçirilerek geçiş sağlanır. Ucuz olması sebebiyle de geçiş kontrol sistemleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir.

 

Pin kodu ya da şifre girerek geçişe izin veren geçiş kontrol sistemleri de sadece yetkili ya da izinli kişilerin giriş yapmalarının istendiği yerlerde kullanılır. Bu bazen bir banka da olabilir bir apartman kapısı da.

Proximity kartları da plastik kartlara benzer bir mantık da işler. Bu kartların kullanıldığı geçiş kontrol sistemlerinde, manyetik şerit yerine bilgisayar çipi bulunur.

Geçiş kontrol sistemlerinden, gündelik hayatta az rastladığımız ama hızla yayılan biyometrik okuyucular ise parmak izi, ses tanıma ya da iris okuma gibi kişinin fiziksel özelliklerine dayalı bir geçiş güvenliği üzerine kuruludur. En güvenli geçiş kontrol sistemlerinden biri olmasının yanı sıra en pahalı sistemlerden de biridir.

Bilgisayarla yönetilen geçiş kontrol sistemleri diğer alarm sistemleriyle de entegre edilebilirler. Örneğin bir yangın alarmıyla birlikte kapılardan giriş çıkışın otomatik olarak serbest bırakılması mümkündür.

Geçiş kontrol sistemleriyle birlikte personel devamlılık kontrol sistemleri gibi zaman kontrollü sistemler ve bununla birlikte geliştirilmiş yazılımlar da özellikle kurumsal şirketler için gitgide daha önemli bir yer tutmaktadır. Şirket yönetiminde hem güvenlik konusunda hem de çalışma saatleri ya da devamlılık gibi kontrol amaçlı veri toplanmasında geçiş kontrol sistemleri önemli bir veritabanının hızlı bir şekilde toplanmasını sağlanmaktadır.

Yüz tanıma Sistemi

Kartlı Şifre Cihazı

Parmak İzi Kartlı Şifre Cihazı

About

blank